Reglement

Op deze pagina een overzicht van de belangrijkste punten betreffende het verloop van deze kwis. Goede afspraken maken immers goede vrienden...

Verloop

De "kwiskoning" bestaat uit 6 ronden van 13 vragen. Elke vraag staat op 1 punt. We houden een pauze na de derde ronde.

Blauwe draad

Elke ronde wordt afgesloten met een hint voor de "blauwe" draad. Maar… wat is de blauwe draad nu precies? Bij aanvang van de kwis zullen de presentatoren u een bepaald item meedelen. Bedoeling is dat u aan de hand van enkele hints kan raden waarover het precies gaat. In totaal krijgt u vijf hints. Indien u het item kan raden vanaf de eerste hint, krijgt uw ploeg 15 punten, na de tweede hint 10 punten, na de derde hint 8 punten, na de vierde hint 6 punten en tot slot na de vijfde en laatste hint 4 punten. Tip: geef telkens een verschillend antwoord. De jury houdt namelijk rekening met het eerste correcte antwoord.
Tot slot nog dit: na de derde ronde krijgt u géén hint, maar een schiftingsvraag. Deze vraag zal énkel van pas komen indien ploegen op een ex-aequo (gelijke stand) eindigen…

De jury

Na elke ronde worden de antwoordformulieren opgehaald en de antwoorden vervolgens bekendgemaakt. En ook hier luidt de gouden regel: de jury heeft altijd gelijk (grijns). Alle antwoorden kunnen gestaafd en bewezen worden nabij de jury. Wanneer u echter niet akkoord gaat, vragen wij u vriendelijk om te wachten van protesteren tot de pauze, ofwel tot na de 6de ronde. Hoewel de vragen en antwoorden waterdicht zijn, geven wij u dan toch de kans om naar de jurytafel toe te stappen. In héél uitzonderlijke gevallen kunnen wij een vervangende reservevraag toestaan. De jury en alleen de jury beslist hierover in onderling overleg.

Fairplay

Een oneerlijke overwinning smaakt wrang. Daarom durven wij rekenen op uw eerlijkheid en fairplay.  Overleg in alle stilte. Geef uw buren de gelegenheid niet om te spieken. Stoor niemand. Het gebruik van GSM tijdens de kwis is verboden. Leg hem dus aub af, of u kan gediskwalificeerd worden. Wie z’n gsm omwille van een of andere reden per se nodig heeft, vraagt een schoendoos aan de jurytafel. De GSM mag dan op uw tafel, in de schoendoos blijven liggen.

Antwoorden

We zijn mild. Zowel op gebied van leesbaarheid als op gebied van schrijfwijze. Natuurlijk hoeft dit niet te betekenen dat u hiervoor onleesbaar of fout moet schrijven, integendeel.